Victor Slăvescu - economist și profesor


S-a născut la 5 iunie 1891 la Rucăr, judeţul Muşcel, în familia unui ofiţer de carieră.

Începe liceul la Piteşti şi îl continuă la Liceul ”Gheorghe Lazăr” din Bucureşti.

Urmează studiile universitare în Germania, la Gtingen, München şi Halle, unde obţine doctoratul în ştiinţele economice şi financiare în 1914.

În ţară se angajează ca asistent contabil în 1915, ocupând apoi funcția de director la Banca Românească.

Ia parte la războiul de reîntregire în 1918, fiind rănit pe front, iar ca refugiat la Iași se află printre inițiatorii revistei ”Independența economică”.

În perioada 1923-1946, ocupă importante funcții:

    • Director general al Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale; Subsecretar de Stat în Ministerul de Finanțe; Ministru de finanțe;

    • Președinte al U.G.I.R.; Membru în Consiliul Superior Bancar; Membru în Directoratul Frontului Renașterii Naționale și în Guvern;

    • Ministru al Înzestrării Armatei; Membru în Comitetul de conducere al Institutului de Cercetări Sociale; Administrator la Banca Națională a României;

    • Membru al Consiliului Superior Bancar.

În perioada comunismului stalinist, a avut de îndurat măsurile punitive ale noului regim politic, fiind îndepărtat de la catedra universitară.

În anul 1948 a fost exclus din Academia Română, dar nu şi-a întrerupt activitatea de cercetător. A fost arestat și întemnițat la Sighet în perioada 1950-1955.

Victor Slavescu a fost totodată un eminent profesor, titularul Catedrei de Monedă-Credit-Schimb-T.B. din cadrul Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București.

A împletit organic activitatea de catedră cu aceea de cercetare, îndeosebi în domeniul în care a realizat câteva lucrări de referință, precum :

    • ”Băncile Comerciale Mici din România”; - ”Banca Generală Română și războiul național”; - ”Politica bancară a României”; - ”Istoricul Băncii Naționale Române”;

    • ”Politica bancară a României și depresiunea economică mondială”; - ”Situația ecconomică a Văii Prahovei în anii 1928-1932” (coautor).

Pentru întreaga activitate ca profesor, cercetător și politician, om al cetății, Victor Slăvescu a fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1936 și membru titular în anul 1939. În 1977 a încetat din viață.

După anul 1989, opera marelui economist a fost reconsiderată şi a fost repus în dreptul său ca membru titular post-mortem al Academiei Române.


Bine ați venit pe site-ul nostru!
Bine ați venit pe site-ul nostru!

Vă mulțumim pentru vizită și vă informăm că acest site web poate stoca sau prelua informații din browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Aceste informații ar putea fi despre dvs., preferințele dvs. sau despre dispozitivul dvs. și sunt folosite pentru a face ca site-ul să funcționeze așa cum vă așteptați. Prin apăsarea butonului “ACCEPT”, sau prin completarea procesului de înregistrare, dvs. confirmați că ați citit, înțeles și sunteți de acord să vă supuneți acestor termeni și consimțiți colectarea, folosirea și stocarea așa cum se precizează în politica privind confidențialitatea și fișierele cookie de pe ltvs.ro. Puteți alege să nu vizitați site-ul dacă considerați că vizita reprezintă un risc pentru dvs.